Topic: Solówki na DM

Po "St.Anger" wszyscy byli głodni solówek Hammetta. I je dostaliśmy. Nowy album określany jest jako "zemsta Hammetta",  a Kirk "The Ripper" robi wszystko, by nam umilić wszystkie 10 utworów (z małą pomocą Jamesa w instrumentalu).

Jak Wam podobają się solówki na nowej płycie?

Które lubicie najbardziej?

Mi spodobała się ich różnorodność. Jedne są spontaniczne i krótkie, tak jak w "That Was Just Your Life" i "My Apocalypse", inne przemyślane i rozbudowane, jak w "The Unforgiven III" i "Suicide", inne z kolei niepodobne do niczego co Kirk wcześniej stworzył - "All Nightmare Long". Dla mnie każda jest świetna i doskonale wpasowana w klimat utworu.

Thumbs up Thumbs down

Re: Solówki na DM

Ogólnie wszystkie są w stylu Hammetta, ale przyznam szczerze że jak posłucham solówek innych gitarzystów to The Ripper wypada bladooo smile Tak czy inaczej faktycznie solówki bardzo dobrze że są! Nie wybrażam sobie dobrego grania bez klasycznego, gitarowego solo!

No nie jest najlepszym technicznie gitarnikiem na świecie, ale nie o technikę tu chodzi, choć i tak jest ona na bardzo wysokim poziomie. To, co on gra, ma duszę, ma klimat, ma agresję, doskonale pasuje do całości.

Thumbs up Thumbs down

Solówki są dobre, niektóre nawet bardzo jak w UIII i S&R. Choć według mnie trochę za dużo 'kaczki', ale wiadomo, że Kirk=kaczka smile

What don?t kill ya make ya more strong!
http://imagegen.last.fm/lastfmred/recenttracks/5/kirk1great.gif

Thumbs up Thumbs down

Najlepsze solówki? Zdecydowanie The Day That Never Comes i UIII. Obie genialne, choć pierwsza minimalnie przebija. Wszystko jak za czasów AJFA, dosłownie. Ogólnie Kirk spisał się jak zwykle gitarująco;)

Żal? To wyświechtane słowo... (James Hetfield, po śmierci Cliffa Burtona)

Thumbs up Thumbs down

Mi osobiście raczej średni przypadły do gustu, oczywiście są perełki jak np U3, uważam że np solo z End of the Line jest przekombinowane z deczka co czuć na live'ach

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

W ogóle druga cześć The End..  jest zdecydowanie gorsza od pierwszej. Mogli zostawić Death Is Not The End.

Thumbs up Thumbs down

8

Słuchając solówek na DM utwierdziłem się w przekonaniu, że aktualnie Kirk jest mało kreatywnym muzykiem. Trafiają do mnie tylko 4 sola(w tym jedno Jamesa). ANL i S&R(by James) bardzo mi się podobają i zrobiły na mnie spore wrażenie. MA i U3 jak dla mnie w miarę ok. Pozostałe w ogóle do mnie nie trafiają i są imo zrobione na siłę.

(edited by JJ 2009-01-07 23:47:28)

Thumbs up Thumbs down

U3, TDNC, JK, S&R - moi faworyci

U3 - typowy Unforgiven i moment gdzie tak samo jak James..miodzio poprostu
TDNC - również bardzo fajne, pewnie i źle mi się kojarzy, ale kojarzy mi się z One, nie wiem czemu:)
JK - długie solo, zróżnicowane
S&R - git majonez big_smile Jamesa jak zawsze Kirk tez dał popalić smile

Thumbs up Thumbs down

Jak dla mnie solówa The end of the line jest świetna i postawiłbym ją na pierwszym miejscu, co oczywiście nie znaczy, że reszta jest gorsza.

http://img522.imageshack.us/img522/7040/sygnatura5eb4.jpg

Thumbs up Thumbs down

Moim zdanie najlepszą solówką na płycie jest solo w Unforgiven III. Jest po prostu trafiona w idealnym momencie, wchodzi akurat w chwili, kiedy wokal Jamesa jest najmocniejszy.  Taka solówka która każe Ci paść na kolana i dziękować Kirkowi, że taką napisał tongue No i oczywiście środkowe solo w instrumentalu, taki łatwo wpadający w ucho motyw, aż chce się nucić przy goleniu tongue

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

A ja powiem,ze jestem z lekka rozczarowany solowkami. OK..krotka prosta pasuje jak ulal do TWJYL, dobre jest UNIII, Cyanide czy all nightmare long, ale mam wrazenie,ze wiekszosc solowek jest troche bez pomyslu. Szczegolenie w BB&S kiedy to normalnie po drugim refrenie czasem przerzucam na nastepny numer i w judas kiss. Chyba najdluzsza na plycie ale bez jakiegokolwiek polotu, troche niszczy ten numer. Kirk zdecydowanie w ostatnich czasach czuje sie w bluesowych dzwiekach co pokazuja unforgiven III i ten numer z tym raperem nowy.

Bóg umarł, Nietzsche umarł i ja też nie czuję się za dobrze

Thumbs up Thumbs down

Ja sądze po prostu, że kiedyś Kirk nie pisał solówek. Grał tylko to co mu się akurat spodobało. A teraz myślę, że próbuje solówki opracowywać. Może nie dźwięk po dźwięku, ale np. częściami. Ci co grają na gitarze wiedzą, że zawsze coś się wybrzdęka bez żadnego pomysłu. I myślę, że tak powstawały solo na pierwszych płytach.

"Life out here is a raw, but we will never stop, we will never quit, 'cause we are Metallica." - słowa Jamesa po śmierci Cliffa Burtona.

Thumbs up Thumbs down

Przez co były najlepsze smile

Thumbs up Thumbs down

The End Of The Line, The Day That Never Comes, All Nightmare Long
Moje faworyty ;]
Aż serce mocniej bije. smile Solówki Kirka bardzo mi się podobają.

Psycho fanka, niestety.
Ehh...

Thumbs up Thumbs down

Judas Kiss, Unforgiven III, All Nightmare Long, Cyanide... Takie inne te solówki. W stylu Kirka. Ale na następnym albumie chciałbym usłyszeć więcej solówek Jamesa. Ta jego z S&R wymiata.

Thumbs up Thumbs down

All Nightmare Long, Cyanide, Unforgiven III i That Was Just Your Life...

Breaking Your Teeth On The Hard Life,Come And
Show Your Scars!
Breaking Your Life,Broken,Beat&Scarred
But We Die Hard!

Thumbs up Thumbs down

Kirk za bardzo solówkami na tym albumie się nie popisał, w porównaniu do np: MoP. najlepsze moim zdaniem jest "All Nightmare Long" i "That Was Just Your Life". tam Hammett pokazał najlepiej swoje zdolności.

Thumbs up Thumbs down