Topic: Interpretacje tekstów.

Czołem,

jak wiadomo teksty na DM są dosyć mroczne, niejasne, i dają możliwości do wielu interpretacji. Hetfield miał zawsze sporo do powiedzenia, i na pewno DM ma też dla nas jakieś ukryte wiadomości.

Ciekawi mnie, jak Wy interpretujecie teksty z tej płyty. Jak odbieracie poszczególne utwory? Jakie są Wasze odczucia ?

Dyskutujmy o tym tutaj.:)

Ja na razie się nie wypowiem, czekam na interpretacje innych. Dla mnie zagadką jest That Was Just Your Life...

Thumbs up Thumbs down

Re: Interpretacje tekstów.

jak czytałem na Overkillu spekulację brzmią że That Was Just Your Life odnosi się do Dave'a Mustaine'a tongue

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

MI_rai wrote:

jak czytałem na Overkillu spekulację brzmią że That Was Just Your Life odnosi się do Dave'a Mustaine'a tongue

Dupa tam. Mi się wydaje że po tylu latach oni wszyscy mają już Musitaine'a głęboko...

A co do samych tekstów to przyznaję, że nie wsłuchuję się zbytnio w nie, ale wg. mnie nie doszukiwałbym się jakichś ukrytych przekazów, interpretacji nie wiadomo czego. Na przykład w All Nightmare Long, uważam że Hetfieldowi nie chodziło o nic więcej, niż napisanie tekstu "o czymś" żeby dobrze współgrał z muzyką...

Thumbs up Thumbs down

Ciężko jest po pierwsze przetłumaczyć tekst zachowując jego sens ( np. Love is a four letter word) po drugie odgadnąć o czym podmiot liryczny chciał powiedzieć. To robota trudniejsza niż analiza Mickiewicza na polskim. Bo tam przynajmniej wiadomo, że tworzył w romantyźmie to już coś daje, a tak cieżko zgadnąć co akurat Het miał we łbie smile

What don?t kill ya make ya more strong!
http://imagegen.last.fm/lastfmred/recenttracks/5/kirk1great.gif

Thumbs up Thumbs down

Teksty do Judass Kiss, Unforgiven III, The Day... ,My Apocalypse czy BBS wydają się być jasne i czytelne, ale dla mnie That Was Jusy Your Life, The End of the Line czy ALN to zagadki.

Thumbs up Thumbs down

That Was Just Your Life to jeden z moich ulubionych tekstów. Refren jest bardzo sugestywny jeżeli chodzi o przesłanie:

Oślepiam swe oczy i próbuję ustawić wszystko na swym miejscu.
Zaszywam je, nie widzę jak się staczam.
Oślepiam swe oczy, chowam się i czuję, jak mnie to omija.
Otwieram w samą porę by się pożegnać.

I tak to przeleciało,
Prawie jak twoje życie.

Czyli: mowa o tym, jak możemy żyć, gdy tymczasem prawdziwe życie, to wszystko, co jest w nim najlepsze, przelatuje obok nas. Nie podejmujemy ryzyka, boimy się wyzwań, trzymamy się bezpiecznej przeciętności. Jednocześnie czujemy, że wiele dobrego nas omija. Prawda o tym wszystkim dociera do nas, gdy umieramy - wówczas zaczynamy dostrzegać, ile straciliśmy.

To jest dla mnie główne przesłanie, choć możnaby godzinami siedzieć nad tym, co James ma do powiedzenia w zwrotkach.

Thumbs up Thumbs down

Co do "The End of the Line", to też jest dość jasny komunikat. Jest to nawiązanie do Master of Puppets. Utwór ma podobną strukturę, a tekst też ma podobną tematykę. Narkotyki, wypalenie, uległość nałogowi.

Uzależniony od tego oszusta
Pragnij coraz więcej
Prosto w nieskończoną gorączkę
Pragnij coraz więcej

Chyba bardzo jasne, hmm ? smile

Nowa machina konsekwencji
Wypalasz całe swe paliwo.
Nadprogramowy azyl
Olej to
Dotarłeś do końca ścieżki

Ścieżki życia. Albo ścieżki białego proszku, "chopped on a mirror" wink

Niewolnik staje się panem

The slave becomes the master. Już prościej James chyba nie umiał nawiązać do legendarnego utworu z 1986 r.

Thumbs up Thumbs down

Hmmm, a co powiecie o tekście do Suicide & Redemption ? wink

Thumbs up Thumbs down

ja tam swoją osobistą interpretacje S&R mam wink

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

Ja mam wizualizację w głowie big_smile

Thumbs up Thumbs down

hej tu macie o czym są i jak powstały poszczególne teksty:P
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Death_Magnetic
to mi się najbardziej podoba:
The End of the Line – James Hetfield przybity tym, że trasa kolejki górskiej kiedyś się kończy, usiadł i napisał tego songa. xD

Thumbs up Thumbs down

średnio zabawne, chociaż BBS I THTNC jednak ciekawe interpretacje mają XD

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down