Topic: Newbie

Witam,
Chce sobie kupic swoja pierwsza gitare i nauczyc sie grac ale nie zabardzo sie znam na gitarach wiec pomyslalem sobie, ze moze wy mi doradzicie na co powinienem zwrocic uwage i  ile conajmniej bede musial wydac zeby ta gitara jako tako gralo i zebym sie z nia nie meczyl. Dodam, ze chodzi o gitare elektryczna. http://allegro.pl/item624728535_zestaw_ … z_20w.html Czy jak bym sobie kupil taki zestaw to bedzie to jakis badziew czy moze na poczatek bedzie odpowiednia??
Czekam na wasze rady i propozycje.

Thumbs up Thumbs down

Re: Newbie

ja tam od siebie raczej polecę na początek klasyczną bądź też  akustyczną gitarę, lepiej na takich się uczyć, przynajmniej tak ja uważam

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

dokładnie, jak kupisz elektryka, a po kilku miesiącach będziesz chciał cos zagrac na klasyku to nic ci nie będzie wychodzić, na początek klasyczna wystarczy, nie to że są tansze, ale zobaczysz czy złapiesz bakcyla, jak tak to zainwestujesz w cos lepszego(elektryczna,moze bas ???). I nie zwracaj uwagi na bajerancki wygląd wiosła, to bardzo ważne !

wujek wodzu xD

Życie ma chore poczucie humoru

Również radzę, żebyś zaczął na np. akustycznej czy klasycznej, lepiej Ci będzie potem gra na elektryku wychodziła. Osobiście radzę też znaleźć nauczyciela, samemu, wg mnie, niewiele się nauczysz. Próbowałem się samemu uczyć gry akordami i nic kompletnie mi nie wychodziło, nie wiedziałem do czego to służy i czym to się je. Nauczyciel pokazał mi dużo więcej, zrozumiałem co do czego i po co. Ale to tylko taka moja rada.
Mały offtop
Jak Kirk Hammett kupował pierwszą gitarę, to kupił ją za 10 $. Jak już kupił gitarę, to stwierdził, że potrzebne mu są do niej struny, które kupił za kolejne 10 $. Potem już go wciągnęło xD

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

ja jestem samoukiem, mozna powiedziec, ze wszystkiego sie sam nauczylem,domysliłem, dzis jest internet....nawet tabulatury nauczylem sie czytać bez niczyjej pomocy

(edited by wodzu 2009-06-02 15:41:44)

To jesteś dobry smile

wodzu...a co jest wielkiego w czytaniu tabulatur?? big_smile Co do klasyka pierwszej gitary to na klasyku sie palce lepiej wyrabiaja, bo ta gitara ma inny gryf, szersze progi itd. Natomiast sam przed elektrykiem chcialem sie nauczyc podstaw na klasyku i gralem na nim 2 lata. W sumie to teraz bym sobie kupil od razu elektryka i na nim sie uczył chociaz calkiem mozliwe,ze bez tych dwoch lat na pudle gralbym teraz gorzej. Jesli chodzi o lektryka na poczatek to epiphony, corty i washburny. To w miare niezle opcje zeby nie wydac za duzo,a wioslo wogole zaslugiwalo na miano gitary

Bóg umarł, Nietzsche umarł i ja też nie czuję się za dobrze

Thumbs up Thumbs down

nie powiedziałbym, mój kumpel ma epiphona i ja go gitarą nie nazywam, źle wygląda, źle się na nim gra, źle brzmi

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

big_smile Zalezy jaki epiphone. Taki za 500 zl to nie ugra ale to okolo tysiaka sa spokojnie znosne

Thumbs up Thumbs down

wodzu...a co jest wielkiego w czytaniu tabulatur?? big_smile

niby nic, ale wielu moich kumpli, znajomych, ma duze problemy z czytaniem zwyklych akordow,a co dopiero tabow, wiec chyba nie jest ze mna źle xD najczesciej ze sluchu gram kawalki zespolow, ktorych tabow nie ma w necie: wiec totentanz,power of trinity i pare innych sam zapisalem na taby, na chords.pl (zeby nie bylo ze reklame robie) mozecie znaleźc, a dawniej jak pojawil sie w necie filmik jak robert gra flamenco to wyczailem riffy, zajebista mialem wtedy frajde jak je gralem, nie zebym sie chwalił, ale niesamowita frajda, chociaz najwieksza sprawia mi pisanie wlasnej muzyki, czesto mam tak np, jak slucham np. jakiejs punkowej kapeli to do glowy wpadaja mi pomysly punkowe, a ze slucham duzo roznorodnej muzyki, to mam przerozne pomysly, chociaz najwiecej "metallikowych" xD ufffff.....troche sie napociłem

Też tak mam, że jak słyszę jakiś np. punkowy zespół, to potem chwytam za wiosło i gram coś podobnego, wychwytuję z tej piosenki może nie poszczególne dźwięki, ale schematy dźwięków, rytmy itp. Jednak najczęściej wzoruję się na Metallice, może nawet podświadomie wink Zbyt dużo ich piosenek się nasłuchałem, to pozostawia jakiś ślad w psychice wink

czekaj ile on za niego dał... 700 ?
nie znajdzie się dobrej gitary do tysiaca, przyzwoitą owszem ale nie dobrą, według mnie wink
a ja napisałem tab na guitar pro do all within my hands acoustic tongue

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

ja tam nigdy nie bylem jakis dobry w rozpisywaniu numerow ze sluchu, ale gram dopiero 2 lata wiec jest jeszcze czas zeby sie nauczyc. Poki co udalo mi sie samodzielnie rozkminic motorbreath,so what, die my darling, wolna partie TDTNC, anarchie xD, cisze i ogien, 100tys. jednakowych miast, pasazera i widokowke comy

Thumbs up Thumbs down

tez gram dwa lata, kiedys mialem tak że ze sluchu gralem pół plyty Mezmezire SOADu,a  na drugi dzien mialem trudnosci z jednym utworem, ot takie przypadki

ja tam uważam że po co męczyć się kupe czasu z kombinowaniem ze słuchu, nie jestem i nigdy nie bede wirtuozem wiec wolę odrazu sie nauczyć czegoś i mieć przyjemność z gry

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

jeszcze wiekszą masz przyjemnosc z grania gdy sam obczaisz dany kawałek cool

ale zanim go obczaje (o ile) to bym rozwalił gitarę o ścianę

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

No cóz...każda gitara musi przejść tzw. próbę ściany wink

A mi kiedyś powiedziano, że gitarę należy traktować jak własną kobietę cool

Thumbs up Thumbs down

moj kumpel opowiadal o swojej gitarze w autobusie, mowi ze fajna taka jeszcze nieużywana, czarna Aria się nazywa itp.  ludzie tak na nas dziwne patrzyli, mysleli ze on o jakiejs dziewczynie mowi tongue

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down