Topic: "Death Magnetic" vs "Endgame" vs "World Painted Blood"

Ostatnio w shoucie wywiązała się dyskusja o nowym albumie Slayera. Ponieważ temat jest ciekawy, chcę żebyśmy podyskutowali który album z powyższej trójki jest najciekawszy.

Po Slayerze spodziewałem się czegoś lepszego, wiem że ich stać na robienie zajebistych albumów (przykładem jest "God Hates Us All"), "Christ Illusion" też było niezłe, ale tym razem trochę dali ciała. Są 3 ciekawe kawałki (tytułowy, Americon i Dolls), ale całościowo album wyszedł średni. Na pewno nowe Megadeth zjada go na śniadanie, podobnie jak DM - na obu tych płytach jest zarówno technika, jak i melodyjność (w odpowiedniej dawce), czego jednak Zabójcom zabrakło, bo tradycyjnie poszli w agresyjną muzykę....

Thumbs up Thumbs down

Re: "Death Magnetic" vs "Endgame" vs "World Painted Blood"

Ja tam jedynie mogę porównać DM i Endgame, bo slayera nie słuchałem(jeszcze). DM jest zdecydowanie za głośne, ale ma więcej kawałków które mi wpadły w ucho. Na Endgamie, jedyne co mogę słuchać w ilościach powtarzalnych: 1,320, 44 Minutes, Head Crusher, Dialectic Chaos), a metaliki prawie wszystkie kawałki(poza Unforgivenem i Cyanide) spokojnie trawie, wpada w ucho.

Pomimo tych samych korzeni, widać wielką różnicę pomiędzy szybkim, agresywnym Megadeth a bardziej finezyjnym Death Magnetic. Lubię oba albumy. PwQt out.

Thumbs up Thumbs down

slayer zawiódł...od brzmienia, ktore wg mnie troche jest " na odpierdol", do samych kompozycji, moze poza pierwszym kawałkiem, cały album brzmi dla mnie jak wersja demo...
megadeth...cóż, zawsze ceniłem bardziej slayera, lecz tym razem rudy sie postarał, i nagrał fajny album, ale patrząc najbardziej obiektywnie jak moge, to Death Magnetic jest spokojnie lepszy od Endgame, nie mowiac o wpb...

Życie ma chore poczucie humoru

Ja bym proponował całą tą dyskusje podzielić na części np: zaczynamy od brzmienia, rifów, solowek, wokali, basu, garków, kompozycji i podsumowania

myspace
THRASH TILL DEATH!

jeśli mowa o thrashowej płycie to moim zdaniem slayer jest najlepszy, solówki najlepsze ma mustaine a całość kompozycyjną metallica, ja bym raczej powiedział że to death magnetic ma brzmienie "na odpierdol"

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

nie, brzmienie DM jest chujowe, przesterowane, ale slayer nie brzmi jak jedna z najlepszych kapel thrashowych na nowym albumie, brzmi bardziej "miałko"

nie rozumiem o co teraz ci chodzi o brzmienie czy o jakość utworów ?

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

bardziej o brzmienie, gitary nie majá mocy, perkusja to prawie tak zjebana jak na DM...zawiodlem sie

najmniej podoba mi się world painted blood. Co do DM vs Endgame to nie wiem. Obie plyty rownie dobre pod wzgledem muzycznym. Endgame lepiej wyprodukowane, ale z drugiej strony jak porownac glos Dave'a i Jamesa to wiadomo ze rudy szans nie ma

Bóg umarł, Nietzsche umarł i ja też nie czuję się za dobrze

Thumbs up Thumbs down

jak dla mnie to world painted blood brzmi spoko, wole już jego brzmienie niż death magnetic, wpb naprawdę dobra płyta endgame jednak w mojej opinii gorsza a death magnetic to ciężko porównać : P

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

napewno DM jest najlzejszym albumem z w/w, po kilkunastu miesiácach od wydania tesknie za thrashowá metalliká, przydaloby sié wiecej apokalips,damage'ów, ale mysle ze nastepny album bedzie bardziej przypominal black album niz mastera czy AJFA(i nie chodzi tu bynajmniej o kwestie brzmieniowe:))

Mi nowy Slayer się nie podoba... nie wiem, po prostu muza nie w moim stylu.
Co do Death Magnetic i Endgame: obie płyty mi się podobają, obie płyty są świetne technicznie, ale jednak Endgame brak "tego czegoś". Death Magnetic kopie dupy! cool

(edited by Orion 2009-11-04 17:39:29)

Thumbs up Thumbs down

Jeśli mam porównywać te 3 płytki to muszę zacząć od stwierdzenia ze Meta jest moją ulubioną kapelą. Oceniając subiektywnie Slayer zniszczył rywali. Pełna technika i moc jak za starych dobrych lat. Kierując się 'sercem' wybrałbym DM ( w sumie porządną heavy metalową płytę). Endgame przegrywa dla mnie na każdym polu. Zresztą Megadeth to dla mnie RIP, Peace Sells i Youthanasia.

What don?t kill ya make ya more strong!
http://imagegen.last.fm/lastfmred/recenttracks/5/kirk1great.gif

Thumbs up Thumbs down

Ogólnie całkiem lubię te nowe ich nowe albumy, najbardziej podoba mi się Endgame z 1.320(znakomity kawałek ,kawał starego thrashu).WPB Slayera to wg mnie dobry album, w każdym razie najlepsze co nagrali od czasów Season In The Abyss( nie słuchałem God Hates Us All ), trochę słabo brzmią "Zabójcy " na tej płytce.DM Mety stawiam na drugim miejscu po Endgame.Panowie z Megadethu stworzyli płytę bardziej thrashową i po prostu ciekawszą niż  Czterej Jeźdzcy , nie mniej cieszę się że Meta wraca do grania thrashu,bo po ostatnich 3 albumach chyba zapomnieli co to jest.

Thumbs up Thumbs down

A mnie się niestety ani Endgame ani WPB ani Death Magnetic niezbyt podobało sad

Thumbs up Thumbs down