Topic: Co powinien umieć młody gitarzysta?

Zwracam się do was, starzy wyjadacze wiosła.
Gram rok (od września 08) na klasyku (szkoła muzyczna). Od niespełna pół roku na elektryku. Ćwiczę ostro, ale ciągle mi mało i myślę, że ciężko mi to idzie... z resztą sami oceńcie. To intro do Mastera: (nie wychodzi mi w tempie, wyciągnąłem najszybciej jak potrafię)
http://www.youtube.com/watch?v=s7qTaxuhN_M

I jak? Mam 13 lat, więc trochę nauki jeszcze przede mną...

(edited by Kwirk 2009-10-31 22:40:12)

"Son, your life's an open book
Don't close it fore it's done"

"The brightest flame burns quickest"

Thumbs up Thumbs down

Re: Co powinien umieć młody gitarzysta?

Musisz popracować nas slide'ami, jednak punkt dla Ciebie w używaniu małego palca w tym momencie gdy po kolei trzeba dociskać kolejne progi.

Ogólnie nie łam się, praktyka czyni mistrza. Mój brat ćwiczył 2 lata codziennie min. 2 godziny i dopiero po takim czasie mogę powiedzieć że naprawde nieźle gra na gitarze wink

Dzięki za radę i motywację do ćwiczeń. Slide'y są trudne, szczególnie takie szybkie zagrywki.
A mały palec... nie wiem co jest grane, nawet jak staram się i gram 3 razy wolniej, to ten dalej ucieka. Muszę ćwiczyć te małe stawy, koniecznie big_smile

Thumbs up Thumbs down

Slide'y nie są trudne wink I mówię to ja - gość, który nie umie grać wink Kwestia odpowiedniego ułożenia ręki i - co może ważniejsze - siły.

Masz 13 lat, rada ode mnie: nie zniechęcaj się. Nie ma nic gorszego, niż słomiany zapał. Za rok obejrzysz swój filmik to będziesz się śmiał wink

Trzeba godzinami siedzieć i ćwiczyć powoli, z czasem zwiększać tempo.

A przede wszystkim to radzę nie popełnić błędy typowego dla wielu młodych gitarników i zapisać się do kogoś bardziej doświadczonego na lekcje gry. Nauczysz się od początku jak co robić prawidłowo, w grze na elektryku jest masa niuansów które ciężko rozkminić po prostu samemu się do tego zabierając. Ja np. na samym początku popełniłem ten błąd - teraz po paru latach muszę oduczać się złych nawyków cool

Thumbs up Thumbs down

Mam wujka, gra na elektryku z 15 lat. Muszę z nim pogadać, może coś mi pomoże smile Ale jak to wujkowie, średnio mają czas.
Złych nawyków mogę się uczyć przez klasyczną, bo na niej gram trochę więcej (żeby się nie opuścić w dodatkowej szkole) a to przecież zupełnie inna bajka.

Ale czego się nie robi dla muzyki, prawda? \m/

Thumbs up Thumbs down

Nie zgodze sie z Tobą TommiK. Wlaśnie lepiej grać z kimś doświadczonym bo można uniknąć błędów. Gdy zaczynasz sie uczyć zawsze chcesz sobie wszystko uprościć, wygodniej łapać itp. A gdy ktoś powie Ci zeby robić to inaczej- prawidłowo to pozniej nie bedzie czegoś takiego jak oduczanie złych nawyków.

Moje rady: znajdz kogoś doświadczonego- moze byc kumpel ( ale taki co gra minimum 4 lata) lub nawet jakiś nauczyciel. On Ci pokarze drogę, a to już zależy od Ciebie jak to wykorzystasz.
Uwierz mi uczyłem sporo osob w twoim wieku i zresztą gdy ja zaczynałem byłem troche młodszy od Ciebie. Wiek jest tu istotną kwestią, ponieważ to może być chwilowa zachciajka lub pasja. Nikt Ciebie nie nauczy grać jesli po lekcji z kims nie przyjdziesz do domu i nie bedziesz grał i szukał nowych zagrywek!
Powodzenia

myspace
THRASH TILL DEATH!

Siara, no to właśnie napisałem, że popełniłem kiedyś ten błąd, że uczyłem się sam na elektryku, a dziś muszę oduczać się kilku złych nawyków ;] Trzeba było od razu wziąć kilka lekcji, dobre nawyki zostałyby na zawsze.

Thumbs up Thumbs down

Kwirk, mala rada, nie mow ze tyle grasz na tej tyle na tej gitarze... nie oddzielajmy elektryka od klasykow/akustykow, to te same gitary, to jest cos co mnie wkurza, ze x lat na klasyku/akustyku, x lat na elektryku... nie ma roznicy, to ma gryf i struny i to, tylko ze jedno ma taki gryf jedno taki, jeden jest miekki, jeden twardy... jestem cholernym przeciwnikiem uczenia sie na elektryku, znam kilka osob ktore uczyly sie i raczej na dobre im to nie wyszlo...

W życiu piękne są tylko chwile
...and nothing else matters...

Thumbs up +1 Thumbs down

Heh sory jakos mi sie tak przeczytało jakbyś właśnie odradzał nie wiem czamu.

Kaczuś no nie do końca... elektryk i klasyk to nie to samo heh spróbuj sobie zrobić na klasyku squele albo jakies alikwoty... osoba ktora np grała przez 10 lat tylko na klasyku gdy wezmie do ręki elektryka to tak na prawde nie bedzie potrafiła grać tak jak na klasyku, ktory służy raczej do grania palcami co na elektryku jest dość utrudnione i niepraktyczne.
A co do uczenia sie od razu na elektryku to sie zgadzam... klasyk jest prze genialny! do tej pory większość metalowych riffów pisze na nim big_smile tu dopiero czuć czy riff jest dobry.

myspace
THRASH TILL DEATH!

Ja sam zaczynałem na akustyku, wydaje mi się, że dobrze na tym wyszedłem. Jednakże nie mówię, że to źle, ze zaczynałeś na elektryku, mam kumpli którzy też na nim zaczynali i nie są tacy źli.  Moim zdaniem to dobrze, że chodzisz do szkoły muzycznej, ja chodziłem do prywatnego nauczyciela, bo na szkołę muzyczną nie miałem czasu (zaczynałem grać w II klasie liceum, za dużo nauki miałem).
Poza tym całkiem nieźle Ci wyszedł ten Master, ale owszem, slide'y trzeba poćwiczyć. Nie są trudne. I jeszcze jedna mała rada: nie wiem, co tam omawiasz w szkole muzycznej, ale cholernie przydatną rzeczą są pentatoniki. Takie przynajmniej moje zdanie. Polecam również warsztaty stylów muzycznych, które są co miesiąc w magazynie Gitarzysta.

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

no masz racje Siara, rozni sie, rozni ale dla mnie powinno sie uczyc i komponowac na pudle a nie na desce... a sam jestem samoukiem, bylem, jestem i raczej bede przeciwny szkolom muzycznym, moze nie tych wyzszych ale tych podstawowych... Siara znasz Grabola? znasz, chodzil do szkoly muzycznej i co? i umie zagrac tylko akordy, cos mu to dalo? niebardzo mu to dalo niestety, wiadomo tez checi, ale tez dobra szkola muzyczna to podstawa...

Thumbs up Thumbs down

hehe no i znowu Kaczuś musze sie nie zgodzic z Toba:) ja kończyłem szkołe muzyczna i to na dodatek ta sama co Grabol i umiem troche wiecej niż akordy:) tak mi sie wydaje:D I to jest własnie idealne potwierdzenie moich słów: nikt nikomu nie wcisnie do bani gry na gitarze. Chociażby to był sam Kirk Hammett lub inny wirtuoz gitary! To zalezy tylko i wyłącznie od Ciebie!
Ja poszedłem do szkoły muzycznej z myślą nauczenia sie gry na gitarze, ale gry w określonym stylu. Uczono mnie klasyki, nutek podstaw muzyki... ale gdy przychodziłem do domu to od razu net i kawałki Metaliki. Zresztą miałem zajebistego nauczyciela, który czaił co chce grac i podsuwał mi taby. Ten sam gość, który uczył Grabola... tyle na ten temat.

Co do kolegi Kwirka: siadaj i graj. Masz neta i szukasz. Gdy ktos Ci cos podsuwa to ma gorszy skutek. Lepiej samemu odkrywać bo wiecej w głowie zostaje. A szkoła muzyczna poszerzy twoje choryzonty. Pzdr!

myspace
THRASH TILL DEATH!

ale i tak wiesz ze Grabol to raczej wokalista zawsze byl, teksty na poczekaniu mial boskie po rpostu, wiesz, rok mielismy proby wiec wiem jakie wymyslal teksty... takie ze wszyscy lezeli w garazu ze smiechu... ale wiesz Grabski tez po prostu nie mial zapalu, moze jego brat mial, ale tez wtedy jeszcze slabo, jeszcze za male lapy mial do gitary, zreszta pchal sie na elektryka jak nie wiem teraz nei wiem jak gra... nie krytykuje szkol, sam jestem samoukiem i po prostu jestem zwolennikiem, dobrze wiesz o tym, wiadomo cholernie duzo ona daje...

Thumbs up Thumbs down

15

Tanhks alot - your answer solved all my problems after several days struggling