Topic: S&M na cenzurowanym

Przepiękny aranż starszych utworów Metalliki, okraszony wspaniałą orkiestrą symfoniczną. A o czym mowa? Oczywiście o koncertowej płycie "Symfonia and Metallica". Do tego dwa nowe utwory oraz "The Ecstasy of Gold" w wykonaniu orkiestry.

Płyta dodaje dodatkowego smaczku "kolosom", "wyjadakom" (czy jak tam sobie nazywacie tongue) takim jak "The Call of Ktulu", "Master of Puppets", "For Whom The Bell Tolls" czy "Battery". Konieczność na tej płycie to "Nothing Else Matters", który brzmi świetnie z orkiestrą.

Składam wielkie dzięki, niestety nieżyjącemu już Michael'owi Kamen'owi za tę płytę.

Tutaj "No Leaf Clover" nie z S&M:
[youtube]yhIKQc3SpDc[/youtube]

BTW: Zakładam temat dziś i już mamy komplet cenzurowanych (DM ma swój osobny dział, więc nie ma sensu robić dodatkowego tematu wink).

(edited by jasio 2009-01-14 23:14:45)

"Jeśli komuś nie podoba się to, co robisz, pieprz to!"

Thumbs up Thumbs down

Re: S&M na cenzurowanym

Bardzo dobry koncert, zrobiony na przeciw innym. Myślę, że pomysł połączenia sił wypalił. Większość utworów powstała z pięknym aranżem, na szczególną uwagę zasługuję Nothing Else Matters, wypadł po prostu cudnie oraz powalający Master Of Puppets, wg 100x lepsze niż studyjne. Ale też Ecstasy, zajebista wersja Call, super No Leaf Clover i Minus Human - to tylko namiastka.

Jednocześnie chciałbym podziękować za zakładanie tematów o poszczególnych albumach. Niby ja miałem o wszystkich pisać, ale dałem szansę innym ponabijać posty, więc cieszcie się big_smile.

Żal? To wyświechtane słowo... (James Hetfield, po śmierci Cliffa Burtona)

Thumbs up Thumbs down

Z albumu tylko No Leaf.. i The Call.. mogę liczyć na moją pochwałę. Reszta dla mnie to zwykły koncert z nieszczęsnym MOP. Jak można było tak spieprzyć taki utwór ? Nie wiem, chyba bardzo się starali.

What don?t kill ya make ya more strong!
http://imagegen.last.fm/lastfmred/recenttracks/5/kirk1great.gif

Thumbs up Thumbs down

Generalnie S&M jest fajne, ciekawy pomysł, metalowy pomysł z orkiestrą itp. Ale okazało się to początkiem końca zespołu (który na szczęście odrodził się przy okazji DM)

Thumbs up Thumbs down

s&m jest genialne dla mnie. Przede wszystkim dwa nowe numery kopia dupska a do tego fenomenalna wersja outlaw torn..EXTRA

Bóg umarł, Nietzsche umarł i ja też nie czuję się za dobrze

Thumbs up Thumbs down

fan43 wrote:

okazało się to początkiem końca zespołu (który na szczęście odrodził się przy okazji DM)

No ja bym się kłócił czy to był początek końca zespołu. Ja np. uważam, że St.Anger nie był upadkiem zespołu, tylko początkiem przemiany zespołu na brzmienie z dawnych lat. Być może jeszcze na St.Anger nie było słychać tego powrotu do korzeni, ale moim zdaniem nie byłoby Death Magnetic bez St. Anger.
Powracając do tematu o S&M. Dla mnie osobiście jest to płyta, której specyficzny klimat można zrozumieć tylko poprzez poznanie oryginalnych wersji utworów. Jeśli się tego nie zrobi, jest to po prostu zwykły koncert jakiegoś tam zespołu. Jeśli jednak zna się każdy utwór w wersji oryginalnej, to się czuje, że ten koncert gra prawdziwa Metallica- zespół, który już jest żywą i dobrze się mającą legendą.

(edited by reikynn 2009-01-15 19:05:16)

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

Znów widzę zdanie w stylu "Metallica skończyła się na ..." No comment mad

Ale:

Powracając do tematu o S&M. Dla mnie osobiście jest to płyta, której specyficzny klimat można zrozumieć tylko poprzez poznanie oryginalnych wersji utworów. Jeśli się tego nie zrobi, jest to po prostu zwykły koncert jakiegoś tam zespołu. Jeśli jednak zna się każdy utwór w wersji oryginalnej, to się czuje, że ten koncert gra prawdziwa Metallica- zespół, który już jest żywą i dobrze się mającą legendą.

Zgadzam się co do joty.

Żal? To wyświechtane słowo... (James Hetfield, po śmierci Cliffa Burtona)

Thumbs up Thumbs down

Sam pomysł na takie przedsięwzięcie było już czymś naprawdę wielkim, a Koncert to już istny i kolejny geniusz. Oczywiście jest kilka kawałków, które bardziej podobają mi się w wersji studyjnej, ale to i tak live, który bezsprzecznie można zaliczyć do ich najlepszych. Dwa "nowe" utwory bardzo mi się podobają szczególnie "No leaf Clover", pamiętam jak swego czasu, przy początkach słuchania Mety i poznawania ich nowych płyt wielbiłem ten kawałek uznałem go chyba za jeden z lepszych jaki słyszałem, chyba nadal tak twierdzę big_smile jeśli chodzi o "Human" to wiele bardziej nie odbiega od "No...", dość mocna nuta która łatwo wpada w ucho i chyba tyle na ten temat. Moja ogólna ocena 10/10 bez najmniejszych wątpliwości.

http://img522.imageshack.us/img522/7040/sygnatura5eb4.jpg

Thumbs up Thumbs down

Mi, koncert średnio się podoba, MOP mi się nie podoba, No Leaf Clover i -Human bardzo dobre kawałki, The Call of boski

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

reikynn wrote:

ale moim zdaniem nie byłoby Death Magnetic bez St. Anger.

Zgadzam się w 200% big_smile

Ale jeśli mowa o S&M, to dla mnie kilka utworach brzmi gorzej z orkiestrą (Sad But True i The Thing That Should Not Be w ogóle mi nie podpasowały), ale jest kilka, które brzmią lepiej niż w oryginale (One, Devil's Dance, The Call of Ktulu). Warto też skomentować nowe utwory. The Ecstasy of Gold - piękny utwór w wykonaniu symfonii. Świetny na rozpoczęcie całego S&M. Dalej mamy No Leaf Clover. O Boże... to jest PRZEPIĘKNE! Bez symfonii ten utwór w ogóle nie miałby swojej magii. To spokojne brzmienie, nadane przez śpiew Jamesa i symfonię: nie mam słów. Przez pewien czas uważałem ten kawałek za najlepszy, jaki kiedykolwiek zagrała Metallica. Świetne, świetne i jeszcze raz świetne! Ale powrócę jeszcze do reszty nowych utworów, z czego został nam "Minus Human". Takie niewiadomoco moim zdaniem. Nie jest zły, ale nie jest też dobry. Można posłuchać, ale ja sam nie uwielbiam go przesłuchiwać.
Wnioskując, S&M to jest dobry album koncertowy, niektóre utwory wyszły gorzej, niektóre lepiej. Tyle. Pokój ludzie cool

Thumbs up Thumbs down

11

Ma ktoś może wersję Human i No Leaf Clover w wersji studyjnej 320 kbps nie z orkiestrą, byłbym bardzo wdzięczny o wrzucenie smile

Thumbs up Thumbs down