Topic: Co jest nie tak z Cyanide

Oglądałem sobie archiwum ankiet w DM.pl i moją uwagę przykuła już starsza ankieta nt. piosenki którą można by było wywalić z płyty. Wygrał Cyanide... co jest nie tak z tą piosenką? Wydaje mi się że nie jest taka zła, chociaż faktycznie jako jedyna ma taki dziwny rytm (coś jak na St. Anger) i gdybym miał coś wywalić to chyba też zdecydowałbym się na Cyanide.

Thumbs up Thumbs down

Re: Co jest nie tak z Cyanide

Mnie się wydaję, że po trochu zadecydowało to, że słabo wypada na koncertach. Niby to nie ma nic wspólnego, ale zawsze są tacy, którzy oceniają poprzez to "kryterium".
Ja uwielbiam Cyanide, super kawałek, jeden z najlepszych piosenek na albumie, ale kogo się zapytam, mówi, że beznadziejny. Może, tak jak mówił Lars, ma taki klimat Wschodu? Może, w każdym razie bronię tego kawałka rękami i nogami.

Żal? To wyświechtane słowo... (James Hetfield, po śmierci Cliffa Burtona)

Thumbs up Thumbs down

Ja tam bym go wywalił, mi nie leży. Chociaż właśnie na koncertach wypada lepiej niż w wersji studyjnej smile

What don?t kill ya make ya more strong!
http://imagegen.last.fm/lastfmred/recenttracks/5/kirk1great.gif

Thumbs up Thumbs down

właśnie moim zdaniem dobrze wypada na koncertach, pamiętam jak wiele osób się podjarało jak zagrali go live, ten kawałek jest specyficzny, albo się go lubi albo nie, James inaczej śpiewa w tym kawałku niż w pozostałych kawałkach na DM.

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

Mnie podchodzi, przede wszystkim podoba mi się ta zmienność riffów, która niby nie tworzy spójnej całości, ale jednak wpada w ucho. Ja bym zostawił.

http://img522.imageshack.us/img522/7040/sygnatura5eb4.jpg

Thumbs up Thumbs down

Ja tego kawalka nie lubilem na poczatku ale teraz jestem do neigo calkowicie przekonany. Mysle,ze to co nie lezy to jzu przede wszystkim wstep. Pierwszy riff, a potem to przejscie basowe...przeciez to brzmi troche jak z dupy urwane. Chyba nawet ktos z zesplu mowil,ze to byly 2 piosenki tylko polaczone. Natomiast napewno nadrabia jedna z lepszych solowek Hammetta na albumie i swietny wokal Heta...ale tylko aj plycie bo na koncertach to juz gorzej

Bóg umarł, Nietzsche umarł i ja też nie czuję się za dobrze

Thumbs up Thumbs down

solówka dobra ale mogłaby być CIUTKE krótsza moim zdaniem, za to w riffie gdy James śpiewa "Sleep and dream of this" to się zakochałem normalnie, pierwsza rzecz jaką usłyszałem z Death Magnetic i zajarałem sie na maksa i wchodziłem na MissionMetallica kiedy tylko mogłem tongue

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

Cyanide to chyba jedyna piosenka z DM z takim "beatem" chociaż nie wiem czy to dobre słowo. Nieźle się przy niej można pobujać, ot co wink

Hmm...no kawałek jako taki to całkiem całkiem, klimatem przypomina mi trochę St.Anger i Load'a. Jeśli chodzi ogólnie o komponowanie się w całą płytę, to cóż... bardziej bi mi pasował jakby się znalazł albo za Unforgiven III albo za The Judas Kiss. Lepiej by mi tam brzmiał. Bo tak pomiędzy All nightmare i Unforgiven III to tak jakoś rytmem mi nie pasuje. Ale ogólnie dobry kawałek uzupełniający album, tzw. "wypełniacz"

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

reikynn wrote:

Hmm...no kawałek jako taki to całkiem całkiem, klimatem przypomina mi trochę St.Anger i Load'a. Jeśli chodzi ogólnie o komponowanie się w całą płytę, to cóż... bardziej bi mi pasował jakby się znalazł albo za Unforgiven III albo za The Judas Kiss. Lepiej by mi tam brzmiał. Bo tak pomiędzy All nightmare i Unforgiven III to tak jakoś rytmem mi nie pasuje. Ale ogólnie dobry kawałek uzupełniający album, tzw. "wypełniacz"

Z ciekawości: jakie widzisz podobieństwa między Cyanide a Loadem?

Między Cyanide a Load ? Trochę mi brzmieniem King Nothing przypomina albo 2 X 4. Poza tym klimat mi się podobny wydaje.

reikynn wrote:

Między Cyanide a Load ? Trochę mi brzmieniem King Nothing przypomina albo 2 X 4. Poza tym klimat mi się podobny wydaje.

Czy ja wiem? To jest Twoje zdanie, ok, ale mi wogóle nie przypomina Load, a z KN już całkowicie, popatrz na refren. Tak na marginesie, to refren do Cyanide jest zrąbany wg mnie, taki na siłę. To jest jedyna wada tego kawałka.

Żal? To wyświechtane słowo... (James Hetfield, po śmierci Cliffa Burtona)

Thumbs up Thumbs down

No fakt, może mało przypomina, ale jest to jedna z tych rzeczy, którą twierdzę bo tak mi się podoba i generalnie ciężko znaleźć jeden logiczny argument na potwierdzenie tej tezy.

Gdyby trochę bridge basowy nawiązywał do innych części utworu, to byłby niezły kawałek.

Thumbs up Thumbs down

Czyli ogólnie z tego co czytam to jednak z Cyanide coś jest nie tak smile

Thumbs up Thumbs down

no mi tez wydaje sie siakis taki wymuszony ten kawałek...

myspace
THRASH TILL DEATH!

fan43 wrote:

W konću to Ty z własnej inicjatywy założyłeś ten temat więc coś już miałeś na rzeczy smile

What don?t kill ya make ya more strong!
http://imagegen.last.fm/lastfmred/recenttracks/5/kirk1great.gif

Thumbs up Thumbs down

jak dla mnie to z nim wszystko jest ok, a coś było o 2x4, mi ten kawałek się z st. Anger kojarzy, przez riffy gitarowe

Proszę nie Judaszuj mnie

Thumbs up Thumbs down

Jak dla kogo... smile

a coś było o 2x4, mi ten kawałek się z st. Anger kojarzy, przez riffy gitarowe

Przez Riffy może trochę tak, ale znowu perka jest inna i nadaje ten inny posmak Load'a.

http://img522.imageshack.us/img522/7040/sygnatura5eb4.jpg

Thumbs up Thumbs down

Niewiem co o nim myśleć. Jakby był wypełniaczem to chyba by go nie zagrali jako pierwszy z całej płyty. Ale nie ulega wątpliwości, że jest to kawałek inny niż reszta płyty.

"Life out here is a raw, but we will never stop, we will never quit, 'cause we are Metallica." - słowa Jamesa po śmierci Cliffa Burtona.

Thumbs up Thumbs down