Topic: Początki bywają trudn, czyli jak uczyc sie grać?

Witam! Chciałbym zacząć naukę gry na gitarze, ale nie za bardzo znam sie na sprzęcie. Więc proszę o pomoc. Słyszałem że lepiej zacząć od klasyka/akustyka (choć Fear the Night mnie za to nawyzywał) a potem przejść do elektryka. Tak czy inaczej chciałbym sie dowiedzieć na czym zacząć grać, i czy lepiej brać lekcje czy może na samouka? Chce żeby sprzęt chodził, i przyjemnie się na nim uczyło grac. Piszcie, potrzebuje waszej pomocy. Pozdrawiam

'bez planów życia
to cały mój plan'

Thumbs up Thumbs down

Re: Początki bywają trudn, czyli jak uczyc sie grać?

Najlepiej zacznij od akustyka. na początku paluchy będą bolały, ale w sumie możesz założyć tam jakiś tani komplet nylonowych strun, aż ci się trochę wyrobią, i potem metalowe.
To czy gitara będzie dobra czy nie, nie ma większego sensu na chwile obecną, kup najlepiej jakąś za 200-300 zł w sklepie. Jak ci się odwidzi to nie będzie jakiego większego bólu zw. z wydatkiem.
Czy brać lekcje, czy samemu to raczej indywidualna decyzja. Jak masz kasę, to czemu nie, ale nie ma sensu brać lekcji od samego zera, zapoznaj się narazie w czytaniu tabulatur czy akordach, i ich szybkim zmienianiu (ale wiadomo że na początku nei ma czego wymagać).

Thumbs up Thumbs down

Ja zacząłem od klasycznej i nie żałuję. Według mnie na klasycznej jest lepiej się uczyć niż na akustycznej min. dlatego, że są nylonowe struny (chociaż, na akustyku także możesz mieć nylonowe), a poza tym dla mnie klasyczna gitara ma lepszy dźwięk: głęboki, uroczysty... Dopiero po 2 latach klasyka przerzuciłem się na gitarę elektryczną. Gdybym miał wcześniej akustyczną to nie byłoby problemu, bo to prawie ma taki sam układ progów itp, ale po tych kilku latach grania na klasycznym pudle to był największy problem - inny rozstaw progów (w klasycznej progi są szersze).
Ostatnio mój kolega zaczął uczyć się grać na gitarze. Zaczął tak samo jak ja: od klasycznej i mu nieźle idzie nawet. Zrobisz jak zechcesz, ale dla mnie klasyk rządzi!

-Do you feel it?
-Do you feel?!
-Do you feel it like I do?.. yea

Thumbs up Thumbs down

Jeżeli chcesz kupić klasyka/akustyka, to widziałem artykuł w Gitarzyście, że lepiej kupić używany egzemplarz. Po pierwsze taniej, po drugie drewno jest już wyrobione, a po trzecie jest taniej tongue. Co do kolejności nauki gry. Ja zacząłem grać na klasyku i grałem na nim przez 2 lata z nut klasyczne utwory. Później przerzuciłem się na elektryka (taki T. Burton Telecaster, którego nie polecam do cięższych brzmień i ognistych solówek), obecnie mam Jacksona i jeszcze nie spotkałem na żywo człowieka w wieku 15 lat, który by był na równi z moimi umiejętnościami. Mam nadzieję, że trochę pomogłem, a nie że to bezsensowny spam smile

Nothing is true. Everything is permitted.

Thumbs up Thumbs down

Ja zaczynam (jestem w trakcie nauki) od akustyka.
Kupiłem go za 400zł w sklepie muzycznym. Myśle, że w sprawie kupna gitary, obojętnie czy akustyka czy elektryka warto sie wybrać do kilku sklepów muzycznych, pogadać z ludzmi zorientować sie. Poza tym dobrze by było abyś się wybrał z kimś kto umie grać, bo wiesz- sprzedawcy powiedzą Ci że gitara jest super.extra.hiper.haper. a tak naprawde wciskają Ci szmelc.

Akustyk czy elektryk? Ja myśle że to pierwsze. Dobry, naprawde solidny elektryk to wydatek rzędu od 1000zł wzwyż. Wyobraź sobie że wydajesz tyle kasy, a po miesiącu stwierdzasz że gra na gitarze nie jest dla Ciebie. Teoretycznie możesz ją odsprzedać, ale 100% ceny nie odzyskasz.
Akustyczna po kilku miesiącach nauki da Ci solidne podstawy gry, tzn. będziesz umiał zagrać wiele piosenek na chwytach, jakieś proste melodyczne utwory.
Jak wtedy uznasz że, ok, chce elektryka, to podczas wyboru gitary będziesz bogatszy o doświadczenie, które już nabyłeś.
Uwierz mi, gitara to ZAJEBISTA sprawa, szczególnie wtedy, kiedy pochłonie Cie całego.

Co do lekcji, to myśle że nie ma potrzeby na samym początku się w to pchać.
miesiąc, dwa nauki samemu (są samouczki na necie) podstawowych chwytów, ogólnie,  "otrzaskiwania" się z gitarą, i wtedy bardzo prosze.

Tak samo jak przedmówca, mam nadzieje że pomogłem

p.s. nie wiem czy tylko ja tak mam, czy macie tak wszyscy, ale u mnie nicki użytkowników są te same, tj. "that was just your life"

(edited by jediadas 2010-12-12 23:00:17)

Thumbs up Thumbs down

Geralt95 wrote:

jeszcze nie spotkałem na żywo człowieka w wieku 15 lat, który by był na równi z moimi umiejętnościami

To świetnie smile Bardzo chciałbym zobaczyć jak grasz, bo jak dotąd to ja myślałem, że jestem najlpeszy z wszystkich moich rówieśników big_smile No co do moich umiejętności to lepiej sobie radzę na klasyku niż elektryku, umiem grać z nut itp. Gitara elektryczna mnie nie kręci tak bardzo, wolę dźwięk klasycznej - ta gitara ma duszę! big_smile

-Do you feel it?
-Do you feel?!

Thumbs up Thumbs down

Ja sam zaczynałem od akustyka. Ktoś wcześniej pisał, że na akustyku można mieć nylonowe struny, a jest to nieprawdą. Nie poleca się montować na akustyku nylonowych strun jak i na klasyku stalowych. źle to wpływa na gryf i może się on skrzywić a nawet czasem złamać. Jednakowoż gra na akustyku owszem, na początku jest trudna, ale jak się potem przesiądziesz na elektryka będzie Ci o piekło łatwiej. Wyćwiczysz sobie na akustyku palce, będą silniejsze, a poza tym jak zaczynasz, to najpierw musisz poznać teorię, a do niej elektryk Ci nie jest potrzebny.
Co do lekcji, to zrobisz jak będziesz chciał, ale nauczyciel do nauki podstaw jest wg mnie najlepszy. objaśni Ci to, pokaże, skoryguje błędy itd. Potem już sobie możesz iść na swoje, ja tak przynajmniej zrobiłem. Najpierw uczyłem się podstaw u jednego nauczyciela, potem troszkę sam się podszkoliłem, a potem poszedłem do drugiego, który siedział bardziej w moich klimatach muzycznych i nauczyłem się jakiś konkretnych technik. Teraz znów przeszedłem na swoje.
Co do używanej czy nowej gitary...ja sam preferuję używki, są tańsze, mają już jakiś swój charakter, wiedzą  o co chodzi w graniu itd. Nie mówię, ze nówki są złe, ale są takie...nie mają duszy, ale za to sam taką nieużywaną gitarę możesz jakby nauczyć obchodzenia się z gitarzystą i masz świadomość tego, że jesteś jej pierwszym użytkownikiem smile Więc generalnie również sam zdecyduj. 

Mam nadzieję, że pomogłem. Good luck smile

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

a komponujecie coś chłopaki ? Geralt, wrzuć jakieś swoje nagranie, i przy okazji, jak długo grasz ?

Życie ma chore poczucie humoru

Jakbym miał jakieś nagrania w necie, to bym wrzucił tongue. Jak się coś pojawi (jestem strasznie leniwy), to wstawię big_smile

Nothing is true. Everything is permitted.

Thumbs up Thumbs down

Czy coś komponuję? Można powiedzieć, że staram się big_smile Ostatnio z kumplami stworzyliśmy fajny kawałek, ale brakuje nam jeszcze tekstu tongue Może wrzucimy na święta na youtube'a wink

-Do you feel it?
-Do you feel?!

Thumbs up Thumbs down

a jak długo grasz ?

Klasyczna - 2 lata, elektryczna - rok smile Czyli w sumie gram od 2 lat z hakiem wink

-Do you feel it?
-Do you feel?!

Thumbs up Thumbs down

w sumie 3 lata jak ju z tongue tak jak ja

Niee... 2 i pół roku, bo na elektryka przerzuciłem się mniej więcej po 1,5 roku tongue Teraz muszę znaleźc jakiegoś nauczyciela od elektryka, bo nie ogarniam cięższych solówek. Na forach mi radzą ludzie, że aby grać solówki to mam się nauczyć skal - no ok. Umiem skale, ale nadal mam za wolne palce na granie szybszych solówek, np jak mam jeden dźwięk podciągać, a potem szybko zagrać 2 dźwięki gdzie indziej i znowu podciągnąć to mi to nie brzmi (mowa o solówce do Master of Puppets tongue ) hmm  Jeśli macie jakieś rady to chętnie posłucham smile

-Do you feel it?
-Do you feel?!

Thumbs up Thumbs down

Jeśli chodzi o grę solową to ograniczam się do tappingu i podciągania strun, ale ja preferuję raczej grę rytmiczną, więc nie przykładam się zbytnio do solówek. Ale jeśli już umiesz skale, to nie wiem, czy Ci nauczyciel jest potrzebny, po prostu improwizuj sobie na nich, techniki da się wyuczyć samemu. Tak mi się wydaje przynajmniej.

'Cause what don't kill ya make ya more strong !

mam podobnie, również preferuję szkołe rytmicznego grania Papy Heta,a solówki to okazyjnie, nigdy się nie uczę solówek, jak już, to improwizacje

Buuu... ;( Ja chcę grać solówki big_smile A tak na poważnie to muszę coś z tym zrobić, żeby te solówki mi wychodziły - ile mogę grać rytmiczne partie? Takie solo z "One" mi się marzy zagrać smile I wtedy będę wiedział, że osiągnąłem prawie najwyższy stopień wtajemniczenia;)

P.S Czemu nie mogę edytować profilu na forum, bo chciałbym dodać fotkę, opis itp, ale nie mam żadnej zakładki "edycja profilu" czy czegoś podobnego.

(edited by Krzemien 2010-12-16 21:56:10)

-Do you feel it?
-Do you feel?!

Thumbs up Thumbs down

Krzemien, u góry masz zakładkę 'Profil' [niedaleko 'Wyloguj'], tam możesz zmienić wszystko, ustawienia, sygnaturę, avatar, whateva`... smile

Thumbs up Thumbs down

No jakby to było takie proste, ale sam zobacz http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1210/forum801d.jpg hmm Tak samo nie wyświetlają mi się nazwy użytkowników na forum jak jestem zalogowany...

-Do you feel it?
-Do you feel?!

Thumbs up Thumbs down

Krzemien wrote:

No jakby to było takie proste, ale sam zobacz http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1210/forum801d.jpg hmm Tak samo nie wyświetlają mi się nazwy użytkowników na forum jak jestem zalogowany...

Krzemieńa sprawdź teraz.

I wróćcie do wątku, jak cośto pisz mi pma wink